De Bowen / Emmett Techniek

Fascie is het drie dimensionale bindweefsel welke net als bloedvaten, zenuwen en het lymfesysteem een continu geheel vormt in het menselijk lichaam. Het beweegt, heeft een geheugen en het is het deel van het menselijk bindweefsel waarin spanning kan worden opgebouwd en het doordringt en omringt alle organen, spieren, botten, zenuwvezels en zit zelfs in bloedvaten.
De fascie is een structuur gebaseerd op een evenwicht tussen trek- en drukbelastingen. De trekkrachten worden opgevangen in flexibele strukturen (spieren, organen).
De drukkrachten worden opgevangen in niet flexibele strukturen, pezen en botten. Overal waar druk optreedt zal ergens anders ook beweging plaatsvinden.

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld van de Fascie

 

 

Ook pijn door spanning,stress of trauma weerspiegelt zich in fascia / bindweefsel!

Onder stress verstaan we niet alleen psychische stress.
Een trauma, ongeval, sportblessure of RSI vertaalt zich ook in stress in fascia.             Ook een, in het verleden of recent, doorgemaakte operatie vertaalt zich naar verstoring in de fascialagen.bron.M.Nys
Het ononderbroken karakter van de fascia draagt bij tot de eenheid van het lichaam, maar verklaart eveneens waarom een probleem in een bepaald deel van het lichaam secundaire problemen op een andere plaats kan veroorzaken. Het soepele evenwicht van de fascia is zeer gevoelig voor fysisch, psychische of biologische agressie. Zeker als dit vaker voorkomt. Er treedt een verkramping op en de fascia verkort. Dan verkrampen als, een soort cascade, spieren en bloedvaten en de bloedvoorziening raakt in het gedrang, dit is de basis voor ontsteking en pijn. Maar ook de andere functies in het lichaam raken verstoord. Spijsvertering, bloeddruk en bewegingspatroon.
De Bowen Techniek of Bowen Therapie is een uitgesproken holistische behandeltechniek. Het ontspant en daardoor zullen klachten verminderen en verdwijnen. De harmonieuze, soepele beweging, op de huid, die met een rustig ritme, (soms op de ademhaling), door het hele lichaam glijdt,houdt spieren, pezen en bloedvaten soepel, bevordert lymfestroom en darmfunctie. Ze zorgt voor bewegingsvrijheid, comfort en vitaliteit.                                                                           De cliënt ondergaat niet passief de behandeling, hoewel het zeer relaxed aanvoelt, maar neemt actief deel.
De Bowen Techniek is geschikt voor acute en chronische klachten.
Samen met de cliënt probeer ik te ontdekken waar de klacht vandaan komt. Dit vergt een uitgebreid eerste consult maar dat maakt dat er dan ook gericht behandeld kan worden.
De Bowen Techniek bij zwangeren.
Door de veranderingen in de houding van zwangere vrouwen, door de inwerking van hormonen en door het gewicht van de groeiende baby wordt er veel gevraagd van de rug, buik en bekkenspieren alsook van de ligamenten (banden). Lage rugklachten, bekkeninstabiliteit en andere klachten in dit gebied komen dan ook regelmatig voor.
De Bowen techniek kan ondersteunend zijn tijdens de zwangerschap en je kunt je met behulp van deze techniek voorbereiden en zo een ontspannen bevalling bewerkstelligen.
Wanneer er na de bevalling, zeker wanneer deze minder vlot is verlopen dan gewenst, klachten zijn kan de Bowen en Emmett techniek van onschatbare waarde zijn.
Tom Bowen (1916 – 1982)
Tom Bowen is degene die de Bowen Techniek in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw heeft ontwikkeld. Hij leefde in Geelong, Australië. Na diverse banen als arbeider raakte hij zeer geïnteresseerd in manuele technieken. Hieruit is de Bowen Techniek ontstaan.

Wat kan er behandeld worden met de Bowen Techniek:

  •   ontspanning, rug-nek en schouderklachten
  •   sportblessures / hielspoor
  •   RSI
  •   bekkeninstabiliteit
  •   fibromyalgie
  •   hoofdpijn, migraine
  •   astma, hooikoorts, allergieën
  •   stress die zich uit in lichamelijke klachten
  •   kinderen en baby’s b.v. darmkramjes, slaapproblemen of bedplassen
  •   zwangerschaps ongemakken, bekkeninstabiliteit, rugklachten e.a.

N.B.:Bowen is niet bedoeld als vervanging van medisch advies of behandeling.            Bij twijfel, raadpleeg uw huisarts

Bowentechniek Ouderkerk aan de Amstel